Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ruskie pierogi z ziołami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 30 dkg twarogu
  • 1 duża cebula
  • szczypta ziół/ majeranek, zioła prowansalskie/
  • 4 łyżki oleju
  • 20 dkg masła
  • sól, pieprz do smaku
  • olej
  • 25 dkg wędzonego boczku

Sposób przyrządzenia;
Przygotować ze składników ciasto na pierogi. Ziemniaki przepuścić z serem przez maszynkę. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na oleju, dodać do masy i doprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku. Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką kółka i nadziewać serem, skleić i gotować w osolonej wodzie. Można dodać do gotowania  łyżkę oleju, żeby pierogi się nie kleiły. Wędzony boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć, polać ugotowane pierogi. Dobrze smakują na drugi dzień, podsmażane na patelni na maśle.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *