Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 jajko
- sól
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 30 dkg twarogu
- 1 duża cebula
- szczypta ziół/ majeranek, zioła prowansalskie/
- 4 łyżki oleju
- 20 dkg masła
- sól, pieprz do smaku
- olej
- 25 dkg wędzonego boczku
Sposób przyrządzenia;
Przygotować ze składników ciasto na pierogi. Ziemniaki przepuścić z serem przez maszynkę. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na oleju, dodać do masy i doprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku. Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką kółka i nadziewać serem, skleić i gotować w osolonej wodzie. Można dodać do gotowania łyżkę oleju, żeby pierogi się nie kleiły. Wędzony boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć, polać ugotowane pierogi. Dobrze smakują na drugi dzień, podsmażane na patelni na maśle.