Składniki:
- ½ kg białego sera twarogowego
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1 szkl maki
- ½ kostki masła
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- cukier
Składniki: 2 dag suszonych grzybów 2 jajka 1 łyżka masła 2 łyżki mąki szczypta soli Sposób wykonania: Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na godzinę. Po tym czasie ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyły. Wówczas je odcedzić i drobno pokroić. Następnie utrzeć masło razem z żółtkami i solą na jednolitą masę…
Składniki: 4 łyżki mąki 2 jajka 1 łyżka masła sól Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z żółtkami, natomiast białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie na żółtka nakładać piane, posypując mąką, delikatnie wymieszać i kłaść ma osolony wrzątek. Gotować około 2 minut, aż kluski wypłyną na wierzch.