Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski leniwe z serowego ciasta

 

Składniki:

 

  • ½ kg białego sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 szkl maki
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • cukier

Sposób wykonania:
Do sera dodać łyżkę masła, śmietanę, jajka, mąkę, sól oraz cukier.
Całość dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitego, luźnego ciasta.
Następnie podzielić ciasto na mniejsze porcje z których uformować wałki.
Lekko spłaszczyć je dłonią i pokroić na ukośne kluseczki.
Delikatnie wkładać na osolony wrzątek a gdy wypłyną na powierzchnie wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać polane zarumienioną bułką na masełku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *