Składniki: 1 kg baraniny 1 szkl. kaszy gryczanej 2 szkl. wody 5 cebul 12 łyżek rozpuszczonego masła bulion sól Sposób wykonania: Kaszę zalać wodą i ugotować po czym dodać posiekaną cebulę, masło raz odrobinę bulionu. Całość dokładnie wymieszać. Nafaszerować mostek kaszą i zaszyć go. Ułożyć mostek na brytfannie wysmarowanej masłem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i…
Tag: kasza
Kasze i Kuskus
Kasza gryczana z cebulą i słoniną
by Bartek J • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej 3 szkl. wody 1 cebula 150 g słoniny sól Sposób wykonania: Słoninę pokroić w kostkę i stopić na rozgrzanej patelni. Następnie cebulę pokroić w krążki i podsmażyć na słoninie. W między czasie kasze zalać osoloną wodą i ugotować. Miękką kasze wymieszać ze słoniną i cebulą.
Kasze i Kuskus
Kotlety z kaszy z marchewką
by Weronika Zając • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej 3 szkl. wody 6 łyżek masła łyżka cukru sól 2 szkl. marchewki 1 jajko 4 łyżki tartej bułki ½ szkl. śmietany Sposób wykonania: Kaszę zalać wodą i ugotować. W między czasie ugotować również marchewkę po czym przetrzeć ją przez sito i dodać do kaszy razem z jajkiem i 3 łyżkami…
Zupy
Zupa puree z kaszy perłowej
by Sonia Szotek • • 0 Comments
Składniki: 200 g kaszy perłowej 1 marchewka 1 pietruszka ½ cebuli 6 łyżek masła 1 4/5 szkl. mleka 1,9 l wody sól Sposób wykonania: Kasze ugotować we wrzącej wodzie. W miedzy czasie posiekać warzywa, które przesmażyć na rozgrzanym maśle a potem ugotować. Następnie przetrzeć całość przez sito i rozprowadzić wywarem z pod warzyw. Zagotować i…
Zupy
Zupa mleczna z kaszą i dynią
by Piotr • • 0 Comments
Składniki: 2 l mleka 600 g dyni 50 g kaszy jaglanej 2 łyżki masła łyżka cukru sól Sposób wykonania: Obraną dynię pokroić w kostkę po czym zalać ją wrzącym mlekiem i trochę pogotować. Następnie dodać kaszę manną. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz cukrem i dogotować. Na koniec podprawić masłem.