Ciasto
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody o temperaturze około 75 st. C
- sól do smaku
Farsz
Składniki: - 2 szklanki gotowanej kaszy gryczanej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 20 dkg tłustego twarogu
- sól, pieprz
Składniki: ½ szkl. kaszy gryczanej 2 pomarańcze ½ cytryny 2 garści roszponki sól pieprz 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Kasze zalać osolonym wrzątkiem i ugotować. W między czasie obrane pomarańcze podzielić na cząstki. Następnie ugotowana kasze odsączyć, dodać do niej pomarańcze oraz roszponkę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą ora…
Składniki: 50 dag kaszanki gryczanej 12 winnych jabłek łyżka majeranku 3 łyżki masła 5 dag tłustego boczku ½ cytryny łyżka cukru pudru sól pieprz Sposób wykonania: Z jabłek ściąć wierzch a miąższ delikatnie wydrążyć. Następnie boczek pokroić w kostkę i stopić na patelni, wówczas doda kaszankę i razem przesmażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz…
Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej 2 łyżki smalcu cebula 15 dag twarogu jajko sól pieprz bułka tarta tłuszcz Sposób wykonania: Kasze ugotować według opisu na pakowaniu. W między czasie posiekana cebulę zeszklić na rozgrzanym smalcu. Następnie kołowe kaszy zemleć razem z twarogiem, wówczas dodać pozostałą kasze, cebulę oraz wbić jajko. Całość dokładnie wymieszać i doprawić…