Składniki: 25 dag kaszy gryczanej 2 jajka 30 dag białego sera 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki sól pieprz bułka tarta olej Sposób wykonania: Kasze ugotować według opisu na opakowaniu po czym razem z twarogiem zemleć w maszynce. Do powstałej masy wbić jajka i dodać posiekaną zieleninę. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą…
Tag: kasza gryczana
Kasze i Kuskus
Kasza gryczana zapiekana z bakaliami
by Wiktoria Syta • • 0 Comments
Składniki: ½ kg kaszy gryczanej 5 dkg posiekanych migdałów 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich 10 dkg masła 25 dkg białego tłustego sera Sposób przyrządzenia: Kaszę ugotować na sypko. Bakalie zalać wrzątkiem na kilka minut i osączyć. Migdały obrać ze skórki. Biały ser rozkruszyć. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do żaroodpornego naczynia przełożyć przygotowaną…
Kasze i Kuskus
Gołąbki z kaszą i grzybami
by Piotr Siciński • • 0 Comments
Składniki: 1 główka białej kapusty ½ kg mielonego mięsa garść suszonych grzybów woreczek kaszy gryczanej 1 jajko 1 cebula sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę lekko obgotować we wrzątku po czym oddzielić pojedyncze liście. Następnie ugotować grzyby, odcedzić i pokroić. W między czasie ugotować również kasze a posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym oleju.…
Jajka
Omlet z kasza gryczaną
by Roksana Szyszko • • 0 Comments
Składniki: 4 jajka 2 łyżki mleka sól 5 dag słoniny cebula 2-3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej Sposób wykonania: Jajka roztrzepać z dodatkiem mleka i soli. Następnie słoninę pokroić z drobną kostkę i zeszklić na niej posiekaną cebulę, wówczas dodać kaszę gryczaną i wylać jajeczna masę. Trzymać na małym ogniu do ścięcia jaj.
Kasze i Kuskus
Kasza gotowana na sypko
by Jolanta Przybyłek • • 0 Comments
Składniki: 250 g kaszy gryczanej 500 ml wywaru 2 łyżki tłuszczu Sposób wykonania: Zagotować wywar po czym wrzucić do niego kasze razem z tłuszczem. Trzymać na ogniu do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie przełożyć rondelek z kasza do większego garnka z gotującą się wodą. Gotujemy w kąpieli wodnej pod przykryciem około 30-40 minut.