Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: karp

Karp w pomidorach

Składniki: 1 kg filetów z karpia 2 duże cebule 2 słodkie papryki 2 ząbki czosnku 50 dkg pomidorów 1 pęczek naci pietruszki ½ szklanki oliwy 3 łyżki piure pomidorowego oliwki bez pestek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę oczyścić, pokroić w romby. Pomidory sparzyć wrzątkiem , obrać ze skóry, pokroić. W…

Karp w jarzynach

Składniki: 1 kg karpia 4 dkg mąki pszennej 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 5 dkg piure z pomidorów ½ szklanki czerwonego wina olej roślinny sok z 1 cytryny sól, pieprz, cukier Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, umyć, wyfiletować (lub bez filetowania podzielić na dzwonka) pozostawiając skórę, podzielić na porcję. Mięso przyprawić solą i pieprzem,…

Karp zapiekany

Składniki: 1 kg karpia 3 jajka 6 łyżek majonezu 3 łyżki tartego żółtego sera sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, wyfiletować pozostawiając skórę.  Jajka zmiksować z majonezem i tartym serem. Rybę podzielić na porcję, każdą moczyć w jajkach z dodatkami, układać na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Zapiekać 30 minut w temperaturze 170 stopni C.…

Karp na parze na sposób chiński

Składniki: 1 karp o wadze około 1 kg 2 łyżki ugotowanej rozgniecionej soi 2 łyżeczki pokrojonego czosnku 1 łyżeczka posiekanego imbiru 2  łyżki pokrojonej cebuli dymki 2 łyżki pokrojonej ostrej papryki 2 łyżki pokrojonej słodkiej papryki 2 łyżki posiekanej naci kolendry ½ szklanki białego wina 4 łyżki oliwy sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia:…

Karp w sosie maślanym

Składniki: 1 karp o wadze około 2 kg ¼ szklanki masła 1/3 szklanki śmietany 2 liście laurowe 1 cytryna sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia umyć, osuszyć, wyfiletować, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć porcję ryby na złoty kolor. W naczyniu żaroodpornym rozpuścić masło, dodać liść laurowy. Ułożyć w nim…