Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: karp

Karp Martyny

Składniki: 75 dag fileta z karpia 1 łyżeczka soli 4 dymki olej 2 łyżeczki imbiru 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka chlii 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sojowego Sposób wykonania: Filety pokroić w kostkę, którą smażyć na rozgrzanym oleju ok. 2 min. W między czasie na rozgrzanym smalcu przesmażyć chili oraz imbir, wówczas dodać…

Duszony karp w rodzynkach i migdałach

Składniki: 1 kg karpia 20 dag włoszczyzny (bez kapusty) 1szkl. wody 1 szkl. jasnego piwa 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka rodzynek 1 łyżka migdałów 3 łyżki startego piernika stary imbir 1-2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sok z ½ cytryny sól cukier Sposób wykonania: Warzywa obrać i ugotować z nich wywar.…

Karp królewski w piwie i rodzynkach

Składniki: 1 karp królewski ½ szklanki jasnego piwa 4-5 goździków 2 łyżki octu winnego 1 cebula masło 5 dag  rodzynek ½ łyżeczki startej skórki z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Karpia pokroić w dzwonka, które skropić octem i oprószyć solą, pieprzem oraz utłuczonymi goździkami. Następnie posiekaną cebulę zeszklić na maśle, wówczas wlać piwo i włożyć…

Karp zapiekany na ziemniakach Weroniki P

Składniki: 4 porcje karpia 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu czerwona papryka w proszku kminek 4 łyżki oleju 1cytryna sól pieprz Sposób wykonania:Ziemniaki zalać wodą i ugotować po czym odcedzić, obrać i pokroić na plasterki po czym ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, wówczas oprószyć je solą, pieprzem, kminkiem…

Sałatka z karpia i groszku

Składniki: 400 g karpia 2 ogórki konserwowe 0,1 l śmietany 100 g majonezu 1 marchewka 100 g groszku konserwowego 1 cebula sok z cytryny 1 łyżeczka pasty sardelowej natka pietruszki olej sól pieprz Sposób wykonania: Karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przełożyć karpia do naczynia żaroodpornego…