Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp królewski w piwie i rodzynkach

Składniki:

  • 1 karp królewski
  • ½ szklanki jasnego piwa
  • 4-5 goździków
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 cebula
  • masło
  • 5 dag  rodzynek
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Karpia pokroić w dzwonka, które skropić octem i oprószyć solą, pieprzem oraz utłuczonymi goździkami.
    Następnie posiekaną cebulę zeszklić na maśle, wówczas wlać piwo i włożyć karpia.
    Trzymać na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 min.
    Po tym czasie karpia wyjąć a do sosu dodać skórkę z cytryny oraz rodzynki.
    Doprowadzić do zagotowania i sosem polać rybę.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *