Składniki:
- 4 karczochy
- sok z cytryny
- sól
- cukier
sos czosnkowy
- 4 ząbki czosnkowy
- sól
- 1 żółtko
- 1 /2 łyżki musztardy
- 1 szklanka oleju (oliwy)
- cukier
- pieprz
- posiekana natka pietruszki
Składniki: 5 pomidorów 1 słoik konserwowych karczochów 5 filetów z sardeli 3 ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego 2 natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory pokroić na cząstki, karczochy , sardele i czosnek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Skropić octem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Składniki: 500 g młodych kartofli 100 g karczochów z puszki 15 małych cebulek marynowanych 10 korniszonów 10 rzodkiewek 5 zielonych oliwek Sos : 100 g majonezu 3 łyżki soku cytrynowego 1/2 łyżeczki startej skorki cytrynowej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru sól pieprz Sposób wykonania: Kartofle ugotować w osolonej wodzie po czym je odcedzić…
Składniki: 400 g karczochów 20 jajek przepiórczych 20 małych marynowanych pieczarek 1 puszka anchois 1 łyżka kaparów 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku Sos : 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny sól biały pieprz Sposób wykonania: Odsączone z zalewy karczochy przekroić na pół, ugotowane jajka oraz pieczarki pokroić w plasterki, anchois…
Składniki: 12 małych karczochów 2 łyżki soku cytrynowego sól 600 g pomidorów 3 cebule 1 ząbek czosnku 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki oliwy z oliwek 125 ml bulionu 400 g makaronu pieprz tymianek Sposób wykonania: Karczochy dokładnie oczyścić, usuwając zdrewniałe i zwiędłe części po czym zalać je wodą wymieszaną łyżką z soku…