Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z karczochami i pomidorami

Składniki:

  • 12 małych karczochów
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • sól
  • 600 g pomidorów
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 125 ml bulionu
  • 400 g makaronu
  • pieprz
  • tymianek

Sposób wykonania:

  1. Karczochy dokładnie oczyścić, usuwając zdrewniałe i zwiędłe części po czym zalać je wodą wymieszaną łyżką z soku z cytryny po czym je odcedzić i zalać świeżą wodą z resztą soku z cytryny.
    Doprawić do smaku solą i gotować około 15 minut.
    Po tym czasie je odcedzić i podzielić na ćwiartki.
    Następie obrane pomidory pokroić w kostkę.
    Cebulę i czosnek posiekać a marchew i seler pokroić w słupki po czym smażyć razem na rozgrzanej oliwie około 5 minut.
    Po tym czasie wrzucić karczochy i dusić kolejne 10 minut.
    W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu i podawać go z warzywnym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *