Składniki:
- 12 małych karczochów
- 2 łyżki soku cytrynowego
- sól
- 600 g pomidorów
- 3 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 125 ml bulionu
- 400 g makaronu
- pieprz
- tymianek
Sposób wykonania:
- Karczochy dokładnie oczyścić, usuwając zdrewniałe i zwiędłe części po czym zalać je wodą wymieszaną łyżką z soku z cytryny po czym je odcedzić i zalać świeżą wodą z resztą soku z cytryny.
Doprawić do smaku solą i gotować około 15 minut.
Po tym czasie je odcedzić i podzielić na ćwiartki.
Następie obrane pomidory pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek posiekać a marchew i seler pokroić w słupki po czym smażyć razem na rozgrzanej oliwie około 5 minut.
Po tym czasie wrzucić karczochy i dusić kolejne 10 minut.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu i podawać go z warzywnym sosem.