Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: karczochy

Barwena z oliwkami

Składniki: 8 filetów barweny 2 łyżki oliwy 1 czerwona cebula 8 zielonych oliwek Starta skórka i sok z 1 cytryny 150 g marynowanych serc karczochów 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oliwy 500 g ziemniaków pieprz cytryna Sposób wykonania: Piersi ponacinać tak aby powstała kieszonka do których włożyć kawałek sera i przycisnąć aby nie…

Dip z karczochów z papryką

Składniki: 2 puszki serc karczochów 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 ząbki czosnku 2 szkl. majonezu biały pieprz ½ kg startego parmezanu Sposób wykonania: Karczochy pokroić w ćwiartki, papryki drobno posiekać a czosnek zmiażdżyć. Wszystko wymieszać i dodać jeszcze majonez oraz ¾ sera. Doprawić do smaku pieprzem i przełożyć na blasze. Posypać całość resztą…

Omlet z karczochami

Składniki: 8 małych karczochów sok z 1 cytryny 60 g mąki 120 ml oliwy 5 jajek sól pieprz Sposób wykonania: Karczochy oczyścić odcinając łodygę i twarde liście po czym zalać je wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odsączyć i pokroić na ćwiartki odcinając wąsy po czym obtoczyć…

Tagliolini z karczochami

Składniki: 7-8 karczochów 1 łyżka posikanej cebuli 4 cebule 5 łyżek oliwy 400 g tagliolini 3-4 jajka 6 łyżek startego sera pecorino sól pieprz Sposób wykonania: Listki i łodygę  pokroić na ćwiartki. Następnie na rozgrzanej oliwie udusić posiekaną cebule po czym wrzucić karczochy. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dusić ok. 2-3 minut dość…