Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kapusta

Makaron z kapustą włoską

Składniki: ½ kg makaronu 25 dag słoniny 1 cebula ¼ włoskiej kapusty 1 szkl bulionu warzywnego sok z 1 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka startego parmezanu 1 łyżka posiekanych ziół sól pieprz cukier Sposób wykonania: Słoninę pokroić w kostkę i stopić na rozgrzanej patelni, wówczas dodać posiekaną cebulę a gdy stanie się…

Potrawka z kapusty, ziemniaków i kalarepki

Składniki: ½ główki kapusty ½ kg ziemniaków 1 kalarepka 1 cebula 1 szkl zielonego groszku garść zielonej fasoli kawałek kalafiora 1 marchewka 10 dag masła sól Sposób wykonania: Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać ze skórki. Następnie kalarepkę pokroić w kostkę, fasolkę na ukos, ziemniaki w plasterki, marchew zetrzeć na tarce, kapustę poszatkować a cebulę…

Gąska pieczona z kiszoną kapustą

Składniki: 1 gęś 1,5 kg kiszonej kapusty 2 cebule 1 łyżeczki kminku sól pieprz Sposób wykonania: Ze sprawionej gęsi odciąć skrzydła po czym natrze ją solą oraz kminkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem  co jakiś czas nakłuwając. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę aby skóra ładnie się zarumieniła. Następnie na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę,…

Mielone z parówkami Iwony

Składniki: 1 kg mielonego mięsa  mieszanego 10 liści kapusty włoskiej 2 kajzerki 1 ½ szklanki mleka 10 parówek 2 średnie cebule 2 jajka 5 łyżek oleju sól, pieprz do smaku   Sposób wykonania: Liście kapusty opłukać, włożyć do wrzątku na 1-2 minuty, zblanszować, wyjąć i przelać zimną wodą, dokładnie osuszyć. Kajzerkę namoczyć w mleku. Parówki …