Składniki:
- ½ kg makaronu
- 25 dag słoniny
- 1 cebula
- ¼ włoskiej kapusty
- 1 szkl bulionu warzywnego
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanych ziół
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Słoninę pokroić w kostkę i stopić na rozgrzanej patelni, wówczas dodać posiekaną cebulę a gdy stanie się miękka dodać poszatkowaną kapustę.
Całość dokładnie wymieszać i zasmażyć po czym wlać szklankę bulionu i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu.
Miękkie i odcedzony przełożyć do kapusty.
Całość delikatnie wymieszać i smażyć razem kilka minut.
Przed podaniem posypać startym parmezanem i świeżymi ziołami.