Składniki:
- ½ kg kalmarów
- Kilka krewetek
- 1 łyżka masła
- 30 dag ryżu
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 15 dag sera owczego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 szkl białego wytrawnego wina
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta suszonej czerwonej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Posiekaną cebule udusić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać obrane i pokrojone pomidory oraz oczyszczone kalmary.
Całość dusić na małym ogniu do miękkości składników po czym wlać wino oraz bulion i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie wsypać ryż i gotować około 20 minut aż ryż wchłonie cały płyn.
W między czasie krewetki usmażyć na maśle i doprawić je do smaku solą oraz mieloną papryką.
Miękki ryż przełożyć na talerz, posypać go startym serem oraz posiekaną natką pietruszki a na wierzchu ułożyć krewetki.