Składniki: 750 g ziemniaków 2 łyżki kaparów 3 dymki 2 łyżki octu z czerwonego wina 3 ½ łyżki oliwy pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po czym odstawić aby ostygły i pokroić na ćwiartki. Następnie dodać do nich kapary oraz posiekaną dymkę. Całość wymieszać i polać winem oraz oliwą i doprawić do smaku…
Tag: kapary
Pstrąg
Pstrąg w winie
by Ada Wojciechowska • • 0 Comments
Składniki: 4 pstrągi 100 ml octu winnego 3 łyżki białego wina 1 łyżeczka soli 4 łyżki masła 4 łyżeczka kaparów Sposób wykonania: Wodę wymieszać z octem, winem oraz solą po czym doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się wody włożyć rybę i gotować 15 minut. Po tym czasie rybę wyjąć z wywaru i przełożyć do naczynia…
Majonezy
Sos majonezowy z kaparami
by Grzegorz Drążek • • 0 Comments
Składniki: 1 ¼ szkl. majonezu łyżka posiekanych kaparów łyżka posiekanych ogórków konserwowych 2 łyżki ketchupu łyżeczka soku z cytryny Sposób wykonania: Majonez wymieszać z karpami i ogórkami. Następnie dodać ketchup, oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
Sosy
Sos śródziemnomorski
by Paula Borawska • • 0 Comments
Składniki: 1/3 szkl. sera feta ½ łyżeczki suszonego oregano ¼ szkl. oliwek 1 łyżka kaparów ¼ szkl. pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli czosnkowej 1/8 łyżeczki pieprzu cytrynowego Sposób wykonania: Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie ze sobą wymieszać. Do momentu podania przechowywać w lodówce.
Cielęcina
Móżdżek cielęcy z ziołami
by Halina Cegielska • • 0 Comments
Składniki: 600-800 g móżdżku cielęcego 2 łyżki octu 70 g masła 3 łyżki kaparów 4-5 gałązek natki pietruszki ½ łyżeczki suszonego tymianku listek laurowy sól 1 łyżka mąki pieprz sok z cytryny 2-3 kromki suchej bułki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Móżdżek zalać wodą wymieszaną z octem i odstawić na 15 min. po…