Składniki: 35 dag żółtego sera 20 dag twardych pomidorów 2 jajka ugotowane na twardo 8 koreczków anchois 15 kaparów kilka liści sałaty 4 łyżki oleju sok z 1 cytryny szczypta oregano sól pieprz Sposób wykonania: Ser oraz obrane pomidory pokroić w kostkę, kapary, pokrojone koreczki anchois oraz jajka pokrojone na cząstki. Całość delikatnie wymieszać. Następnie…
Tag: kapary
Cielęcina
Eskalopki cielęce z cytryną
by Malwina Krystek • • 0 Comments
Składniki: 4 filety cielęce 70 g mąki 1 łyżka oliwy 25 g masła starta skórka i sok z 1 cytryny ¾ szkl. wytrawnego białego wina ¾ szkl. bulionu 2 łyżki kaparów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Filety lekko stłuc tłuczkiem po czym obtoczyć je w mace wymieszanej z przyprawami. Obsmażyć je na rozgrzanej…
Sosy
Sos sałatkowy tradycyjny
by Magda Niewczas • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki oliwy sok i skórka starta z1 cytryny 1 łyżka kaparów sól pieprz Sposób wykonania: Do soku i skórki cytryny dodać kapary oraz oliwę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatki
Sałatka z jajek przepiórczych i łososia
by Karina Paszko • • 0 Comments
Składniki: 45 jajek przepiórczych 15 dag wędzonego łososia 3 łyżki kaparów 2 dymki ze szczypiorkiem 2 łyżki czarnych oliwek Sos: 1 szkl. śmietany 1 łyżka starego chrzanu 2 łyżki rzeżuchy 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo obrać i przekroić na połówki. Łososia pokroić w…
Sałatki
Sałatka z grejpfrutów, rzodkiewki oraz małż
by Ilona Mleczko • • 0 Comments
Składniki: 2 grejpfruty 1 pęczek rzodkiewki 10 małż z puszki 10 kaparów kilka liści sałaty natka pietruszki Sos: 3 łyżki oleju sałatkowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka musztardy 5 dag camemberta 3 łyżki białego rumu sól pieprz Sposób wykonania: Obranego grejpfruta oraz rzodkiewkę pokroić w plasterki. Dodać do nich odsączone małże oraz kapary.…