Składniki: 40 dag ugotowanego mięsa z rosołu 2 zielone ogórki 3 papryki (zielona, czerwona, żółta) 3 duże ziemniaki 25 dag pieczarek 2 cebule 1 szklanka rosołu (lub bulion w kostce) 5-6 pomidorów natka pietruszki olej czober cukier, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ogórki obrać, pokroić w kostkę. Papryki oczyścić, pokroić w paski, pieczarki podzielić na ćwiartki,…
Tag: jednogarnkowe
Jednogarnkowe
Gulasz szegedyński
by Reneti • • 0 Comments
To jest zmodyfikowana przeze mnie (czytaj: uproszczona) wersja tego słynnego gulaszu. Jest to naprawdę świetny gulasz o wyrazistym smaku, dodatek kminku i kapusty doskonale harmonizuje z wieprzowiną.
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny (karkówka, tłusta łopatka)
- 0,75 kg kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- kminek
- słodka sproszkowana papryka
- dobrej jakości kwaśna śmietana
Zupy
Grecka zupa z kurczaka
by mariola • • 0 Comments
Składniki: 1 średniej wielkości kurczak 3 cebule 3 marchewki 1 szklanka oliwy z oliwek 1 szklanka ryżu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kurczaka dokładnie umyć. W odpowiednio dużym garnku, zalać wodą tak aby był przykryty i gotować usuwając powstającą pianę. Gdy piana przestanie się tworzyć dodajemy do gotującego się kurczaka obrane cebule, marchewkę i oliwę z…
Zupy
Zupa Babuni
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg żeberek wieprzowych (pasek o szerokości 5, 6 cm) 4 średnie ziemniaki 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 3 łyżki migdałów w płatkach natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, podzielić na porcję (4 żeberka), zalać wrzątkiem powoli gotować. Gdy mięso zmięknie wyjąć, usunąć kości i ponownie włożyć do…