Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jednogarnkowe

Kocioł Cygana

Składniki: 40 dag ugotowanego mięsa z rosołu 2 zielone ogórki 3 papryki (zielona, czerwona, żółta) 3 duże ziemniaki 25 dag pieczarek 2 cebule 1 szklanka rosołu (lub bulion w kostce) 5-6 pomidorów natka pietruszki olej czober cukier, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ogórki obrać, pokroić w kostkę. Papryki oczyścić, pokroić w paski, pieczarki podzielić na ćwiartki,…

Gulasz szegedyński

To jest zmodyfikowana przeze mnie (czytaj: uproszczona) wersja tego słynnego gulaszu. Jest to naprawdę świetny gulasz o wyrazistym smaku, dodatek kminku i kapusty doskonale harmonizuje z wieprzowiną.

 

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (karkówka, tłusta łopatka)
  • 0,75 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • kminek
  • słodka sproszkowana papryka
  • dobrej jakości kwaśna śmietana

Grecka zupa z kurczaka

Składniki: 1 średniej wielkości kurczak 3 cebule 3 marchewki 1 szklanka oliwy z oliwek 1 szklanka ryżu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kurczaka dokładnie umyć. W odpowiednio dużym garnku, zalać wodą tak aby był przykryty i gotować usuwając powstającą pianę. Gdy piana przestanie się tworzyć dodajemy do gotującego się kurczaka obrane cebule, marchewkę i oliwę z…

Zupa Babuni

Składniki: 25 dkg żeberek wieprzowych (pasek o szerokości 5, 6 cm) 4 średnie ziemniaki 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 3 łyżki migdałów w płatkach natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, podzielić na porcję (4 żeberka), zalać wrzątkiem powoli gotować. Gdy mięso zmięknie wyjąć, usunąć kości i ponownie włożyć do…

Grochówka wojskowa

 

Składniki:

 

  • 1.5 l wywaru z kości i warzyw
  • 25 dag grochu
  • 30 dag ziemniaków
  • 20 dkg kiełbasy
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 8 dag cebuli
  • 2 dag mąki
  • sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeraneku (można więcej)
  • przyprawa maggi do smaku