Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jarskie

Botwinka zapiekana z jajkami i serem

Składniki: ½ pęczka botwinki 1 łyżeczka oliwy ½ pokrojonej w kostkę cebuli 2,5 szklanki tartego sera 4 jajka 1 szklanka mleka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Botwinkę dokładnie wypłukać, osuszyć, posiekać wraz z łodygami. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć mieszając aż stanie się szklista, dodać posiekaną botwinkę, smażyć mieszając aż kawałki łodyg botwinki będą…

Plastry cukinii w marynacie na grilla Iwony

Składniki: 2 średnie cukinie Marynata: 10 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę ½ szklanki oliwy z oliwek ½ szklanki oleju sól, pieprz do smaku przyprawa do grilla zioła / tymianek, bazylia, oregano, majeranek, cząber/ Sposób przyrządzenia: Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w plastry około 2 cm. Z podanych składników przyrządzić marynatę, dokładnie wymieszać. Każdy plaster cukinii…

Pieczony pasternak w słodko ostrym sosem

Składniki: 1 kg obranego pasternaku pokrojonego w 2,5 cm kawałki 2 łyżki octu z jabłek 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy 1 łyżka dobrej musztardy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pasternak umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać ocet, miód i oliwę. Dodać do pasternaku, pomieszać dokładnie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C   przez około…

Brokuł z orzeszkami pinii i rumianą cebulką

Składniki: 1,5 kg różyczek brokułu 1 łyżka oliwy 1,5 łyżki masła 1 szklanka pokrojonej w pół plastry czerwonej cebuli sól 3 łyżki prażonych orzeszków pinii Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać masło i olej, dodać cebulę, smażyć mieszając aż lekko się przyrumieni. Różyczki brokułu dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty, odcedzić. Brokuł wyłożyć na półmisek,…

Brokuły z rzodkiewką w maśle

Składniki: 30 dkg różyczek brokuł 15 rzodkiewek pokrojonych w grube plastry 2 łyżeczki oleju sól, pieprz 2 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Wypłukane różyczki brokuł zalać wrzątkiem, dodać sól i łyżeczkę oleju, gotować 6 minut, odcedzić, przelać zimną wodą, obsączyć. Podobnie przygotować plastry rzodkiewki. Masło rozpuścić. W salaterce wymieszać wszystkie składniki, przyprawić pieprzem.