Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jarskie

Kalafior z serem cheddar

Składniki: 1 podzielony na różyczki kalafior 1 łyżka wody 1 łyżka białego wina 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii 1 łyżeczka oleju ½ łyżeczki cukru sól do smaku 1/3 szklanki tartego sera cheddar Sposób przyrządzenia: Różyczki kalafiora dokładnie wypłukać. W rondlu wymieszać kalafior, wodę, wino, olej bazylię, sól i cukier, gotować pod przykryciem na małym ogniu…

Potrawka z kaszy jęczmiennej

Składniki: szklanka kaszy jęczmiennej 2 szklanki mleka 5 jajek ½ szklanki posiekanych orzechów nerkowca ½ szklanki rodzynek 3 łyżki cukru 2 łyżki masła olejek migdałowy Sposób przyrządzenia: Kaszę opłukać, ugotować na mleku, dodać masło i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać kaszę, opłukane rodzynki, posiekane orzechy i olejek migdałowy. Z białek ubić na sztywno…

Ryż na słodko z przyprawą curry

Składniki: 2 woreczki brązowego ryżu ½ szklanki rodzynek ½ szklanki orzechów nerkowca 3 średnie cebule 1 kawałeczek kory cynamonu szczypta przyprawy curry 1 łyżeczka kminku 7 nasion kardamonu olej Sposób przyrządzenia: W garnku zagotować 2 szklanki wody, dodać przyprawę curry, rodzynki, korę cynamonu i ryż. Gotować, aż ryż będzie miękki. Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć…

Ryż z warzywami Michała

Składniki: 3 torebki brązowego ryżu 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 czerwona cebula 1 biała cebula 3 jajka 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju 4 ząbki czosnku pęczek szczypiorku Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować na sypko, przelać zimną wodą i odcedzić. Cebulki obrać i podzielić na ósemki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić…