Składniki: 1 kg twardych gruszek (Wiliam, Konferencja) 35 dkg brązowego cukru 1,3 szklanki białego octu winnego 1 laska cynamonu 5 goździków 1 łyżeczka jagód jałowca 2 łyżeczki ziaren pieprzu 2 gwiazdki anyżu ½ dokładnie obranej, pokrojonej cytryny odrobinę skórki z cytryny Sposób przyrządzenia: Gruszki obrać ze skóry, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W dużym…
Tag: jałowiec
Drób
Przepiórka z jałowcem
by Monique • • 0 Comments
Składniki: • 5 przepiórek • 20 dag słoniny • 2 dag masła • 25 ga koniaku lub winiaku • 0,25 l białego wina • sok z 1 cytryny • 20 jagód jałowca • przyprawy Sposób przyrządzenia: Sprawione przepiórki owinąć plastrami słoniny, obwiązać bawełnianą nicią.Włożyć do rondla z rozgrzanym tłuszczem, piec w piekarniku.W małym garnuszku zalać…
Wieprzowina
Wątróbka z jałowcem
by Migd@l • • 1 Comment
Składniki: • 75 dag wątróbki • 0,25 l mleka • 6 dag masła • 4 dag tartej bułki • kilka ziaren jałowca • 0,125 l śmietany • sól • 1 dag mąki Sposób przyrządzenia: Zdjąć błony z wątróbki, zalać mlekiem i moczyć około godziny. Wówczas zbieleje i napęcznieje. W rondlu roztopić połowę masła, włożyć wątróbkę…
Wędliny
Szynka pieczona
by Eljot • • 0 Comments
Składniki:
• 2,5 kg surowej szynki z warstwą tłuszczu
• 5 ząbków czosnku
• 2 łyżki płynnego miodu
• 15 goździków
• łyżeczka pieprzu
marynata:
• 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
• 3 cebule
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 5 liści laurowych
• łyżeczka rozmarynu
• łyżeczka jagód jałowca
• 4 łyżki oleju z pestek winogron
• cytryna
• łyżka cukru