Składniki: 30 dag wątróbek drobiowych (najlepsze z indyka) Marynata: 2 ząbki czosnku pieprz czarny kilka jagód jałowca łyżka majeranku olej- parę łyżek 1 łyżka octu Sposób przyrządzenia: Poprzedniego dnia wymieszać składniki marynaty i włożyć w to umyte wątróbki na noc do lodówki. Dodatki: pure z jabłek 30 dag kwaśnych jabłek, najlepsza szara reneta/ antonówka- udusić…
Tag: jagody jałowca
Nalewki
Nalewka myśliwska rozgrzewająca
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 l spirytusu 1 l wody ½ szklanki cukru (miodu) 20 igieł sosnowych 20 jagód jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla Sposób przyrządzenia: Igły sosnowe i jagody jałowca przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku. Do gąsiorka lub innego szklanego naczynia dodajemy wszystkie składniki stałe z…
Kurczak
Kurczak a la kuropatwa
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 1 kurczak (ok. 1,4 kg) 8 ziaren pieprzu 5 jagód jałowca po łyżeczce soli i majeranku 12 długich plastrów wędzonego boczku 3 łyżki oleju 1 szklanka bulionu Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, odciąć udka, skrzydełka i szyjkę (skrzydełka i szyjkę przeznaczyć na zupę). Korpus i udka wyluzować z kości, podzielić na części. Pieprz i jałowiec…