Składniki: • 1 kg piersi indyka • 4 ząbki czosnku • 5 jagód jałowca • 1 łyżeczka estragonu • szczypta pieprzu krajeńskiego • 3 goździki • 50 g masła • 350 ml malagi (lub cream sherry) • 50 g rodzynek • 2 łyżki płatków migdałowych • 1 czubata łyżka żelatyny (z agaru) • sól, pieprz…
Tag: jagody jałowca
Kurczak
Kurczak aromatyczny
by Daga • • 0 Comments
Skład: 1 kurczak włoszczyzna wg upodobań 4 jagody jałowca 2 goździki szczypta rozmarynu kilkanaście ziaren pieprzu sok z cytryny sól słodka papryka Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na części. Włoszczyznę oczyścić, pokroić na małe kawałki. Na rozgrzanej oliwie smażyć kurczaka kilkanaście minut, często odwracając. Dodać rozdrobnione warzywa, ziarenka pieprzu, jagody jałowca. Przełożyć do naczynia…
Schab
Schab po myśiwsku
by Daga • • 0 Comments
Skład: 1kg schabu z kością 4 ząbki czosnku 5 ziarenek jałowca ziele angielskie, liść laurowy 1 szklanka octu winnego czosnek olej lub lepiej wytopiona słonina sól, pieprz, cukier Sposób przyrządzenia: Schab umyć, osuszyć. Ziarenka jałowca rozgnieść. Czosnek obrać, posiekać. Zagotować ocet z 1 szklanką wody, dodać przyprawy. Mięso marnować przez dwa dni często obracając. Po…