Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bażant pieczony

Składniki:
• bażant
• 6 dag masła
• łyżeczka soku cytrynowego
• 5 suszonych jagód jałowca
• 5 dag słoniny

Sposób przyrządzenia:
Bażant (smaczniejsze i delikatniejsze mięso mają samice) powinien być odpowiednio skruszały.
Należy go więc po upolowaniu powiesić w piórkach w chłodnym miejscu na 5 – 6 dni.
Po tym czasie ptaka oskubać na sucho, wypatroszyć, szybko obmyć wewnątrz i zewnątrz i osuszyć czystą ściereczką lnianą.
Wątrobę i serce usiekać na miazgę i utrzeć z masłem (5 dag) na krem, który solimy do smaku, dodając w czasie ucierania sok cytrynowy i drobno utłuczone w moździerzu suszone jagody jałowca.
Kremem tym równomiernie posmarować wnętrze ptaka.
Umiarkowanie natartego solą bażanta owinąć w cieniutkie płatki słoniny, ułożyć w brytfannie na roztopionym maśle i piec w piekarniku. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia usuwamy słoninę, aby skórka bażanta pięknie, lecz niezbyt silnie przyrumieniła się.
Powstały w brytfannie esencjonalny sos rozcieńczyć 2 łyżkami rosołu lub rosołu pół na pół zmieszanego z białym wytrawnym winem.
Chwilę gotujemy i gorącym polewamy ułożonego na gorącym półmisku, podzielonego na 4 części bażanta.
Do tak przyrządzonego bażanta znakomitym dodatkiem jest konfitura z czerwonych borówek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *