Składniki:• 1 kg winnych jabłek• 2-3 łyżki posiekanej zielonej szałwii• 2 łyżki masła• łyżka miodu• łyżka ziarenek zielnego pieprzu• szczypta soli i pieprzu• kieliszek białego wytrawnego wina Sposób wykonania:Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić po czym wrzucić do rondla, skropić winem i trzymać na małym ogniu pod przykryciem do całkowitego rozgotowania się jabłek,…
Tag: jabłko
Surówki
Surówka z marchwi i jabłka z chrzanem
by Hania Klimek • • 0 Comments
Składniki: • ¼ kg marchwi • 1 kwaskowe jabłko • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka • ½ szkl. kwaśnej śmietany • sok z cytryny • sól Sposób wykonania: Marchew obrać i zetrzeć na tarce, dodać obrane jabłko pokrojone w drobną kostkę oraz chrzan. Całość wymieszać, polać śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przepis…
Dziczyzna
Dzika kaczka w pomidorach z kawałkami jabłka
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: kaczka sól 100 g masła 100 g słoniny włoszczyzna 1 cebula 1 szkl. rosołu 2 goździki 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek jałowca 1 listek laurowy 3 pomidory 2 winne jabłka ½ szkl. białego wytrawnego wina szczypta cukru 1 łyżeczka mąki Sposób wykonania: Kaczkę gotować we wrzątku ok. 10 min po tym czasie odcedzić i…
Surówki
Surówka z jabłka, rydzów i brukselki
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: 250 g główek brukselki 2 łyżki soku z cytryny 8-10 marynowanych rydzów 2 czerwone cebule 2 winne jabłka strąk czerwonej papryki Sos: 4 łyżki majonezu sól pieprz cukier 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Składniki sosu wymieszać ze sobą. Następnie brukselkę pokroić w paski a jabłka obrać i pokroić w słupki, skropić sokiem…
Cielęcina
Cielęcina faszerowana morelami
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: 50 g suszonych moreli 1 winne jabłko 1 cytryna 50 g czerstwego chleba (bez skórki) 1 jajko 1,2 kg łopatki cielęcej bez kości 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu 100 ml bulionu drobiowego 100 ml śmietanki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Sposób wykonania: Morele zalać wodą, gdy namokną, obrać i pokroić w kostkę…