Składniki: 1,5 kg baraniny 5 kwaskowatych jabłek 100 g suszonych śliwek sól pieprz musztarda Sposób wykonania: Śliwki zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie jabłka pokroić w plasterki. Mięso zbić tłuczkiem po czym posmarować go musztardą i oprószyć solą. Rozłożyć na nim plastry jabłek i śliwki. Całość zawinąć i obwiązać nićmi. Wstawić do rozgrzanego…
Tag: jabłka
Surówki
Surówka z jabłka, cebuli i chrzanu
by Zofia Kozyra • • 0 Comments
Składniki: 40 dag cebuli łyżka chrzanu jabłka sól cukier sok z cytryny ½ szkl. śmietany łyżeczka musztardy Sposób wykonania: Cebule pokroić w krążki, które oprószyć pieprzem oraz solą. Nastie obrane jabłko zetrzeć na tarce dużych oczkach i wymieszać z cebulą. Doprawić do smaku cukrem oraz sokiem cytryny. Na konie polać śmietaną i posypać zieleniną.
Surówki
Surówka z brukwi i jabłka
by Zuzanna Paszek • • 0 Comments
Składniki: kawałek żółtej brukwi 2 jabłka sól cukier śmietana sok z cytryny Sposób wykonania: Obraną brukiew zetrzeć na tarce o średnich otworach. Następnie obrane jabłka również zetrzeć na tarce o dużych otworach i dodać do brukwi. Całość wymieszać, polać śmietaną i doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny oraz cukrem.
Przetwory domowe
Kompot z suszu
by Małgorzata Grygiel • • 0 Comments
Składniki: 200 g suszonych śliwek 200 g suszonych fig 200 g suszonych jabłek 200 g suszonych gruszek 80 g cukru kawałek cynamonu 1 cytryna Sposób wykonania: Suszone owoce zalać 2 litrami wody i odstawić na 2 godziny. W miedzy czasie z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć z niej sok, które dodajemy do owoców. Wrzucić jeszcze…
Jabłka
Jabłka w paseczkach
by Tomasz Kupiec • • 0 Comments
Składniki: 5 jabłek 250 g mąki krupczatki 4 żółtka 160 g masła 100 g cukru masło 100 g dżemu z moreli 200 g cukru 150 g mielonych orzechów włoskich 1/3 tabliczki czekolady 50 g posiekanych orzechów włoskich Sposób wykonania: Mąkę wyrobić razem z masłem, cukrem oraz żółtkami. W trackie dodawać śmietanę aby wszystkie składniki się…