Składniki: 2 obrane i pokrojone w plastry banany 2 obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w plastry jabłka 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek soku z cytryny 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: W rondlu rozpuścić masło, dodać jabłka i banany, smażyć delikatnie mieszając 1 minutę, dodać sok z cytryny,…
Tag: jabłka
Torty
Tort wieloowocowy
by Marta Borowicz • • 0 Comments
Cielęcina
Cielęcina w sosie jabłkowo ananasowym
by Wanda Oleksiak • • 0 Comments

Składniki: 50 dkg pokrojonej w plastry cielęciny 30 dkg pokrojonego w kostkę ananasa konserwowego ½ szklanki soku jabłkowego 2 łyżki sosu sojowego 1 obrana marchew utarta na grubej tarce 1 oczyszczona, pokrojona papryka Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w kotkę, obrumienić na maśle. Pokrojonego ananasa wymieszać z sokiem jabłkowym i sosem sojowym. W rondlu wymieszać wszystkie…
Cielęcina
Pieczeń cielęca w sosie borówkowym
by Witold Bogacki • • 0 Comments

Składniki: 50 dkg pieczeni cielęcej 1 łyżka oleju 1 szklanka przesmażonych borówek cukier do smaku 2 kwaśne, obrane i pokrojone w plastry jabłka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim przyprawione wcześniej mięso. Tak obsmażone porcję mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30 minut polewając wytwarzającym się sosem,…
Indyk
Indyk faszerowany owocami
by Anka Bocian • • 0 Comments
Składniki:
- 1 młody indyk
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 winne jabłka
- 20 dkg suszonych śliwek bez pestek
- 5 dkg masła
- sól, pieprz, mielone chili, kminek

