Składniki: 1 sałata zielona masłowa 1 sałata czerwona ½ czarnej rzepy 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek dymki 2 jabłka sok z 1 cytryny 1 łyżka ziarna sezamowego 1 łyżka białego octu 1 łyżka oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Obraną rzepę pokroić w paski, które posypać solą, polać octem i odstawić na 15 minut. W między…
Tag: jabłka
Makowiec
Makowiec na szybko
by Urszula Żelazko • • 0 Comments
Składniki: 400 g herbatników 1 ½ kostki mała 800 g masy makowej 2 kwaśne jabłka bakalie tabliczka czekolady cukier waniliowy kilka łyżek śmietanki Sposób wykonania: Masę makową wymieszać z bakaliami oraz jabłkami startymi na tarce. Następnie herbatniki pokruszyć i połowę ugnieść na dnie formy, skropić je roztopionym masłem i rozsmarować makową masę. Posypać resztę herbatników…
Szarlotka
Szarlotka na orzechowym cieście
by Karolina Zaworska • • 0 Comments
Składniki: 200 g kruchych ciasteczek ½ szkl. cukru ¾ szkl. orzechów laskowych 150 g masła masło 800 g jabłek 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 5 suszonych moreli 5 suszonych daktyli 4 łyżki cukru 50 słodkich migdałów 200 g cukru pudru ½ łyżeczki soku z cytryny kilka kropli aromatu pomarańczowego Sposób wykonania: Obrane jabłka zetrzeć na…
Jabłka
Jabłka zapiekane na cieście z herbatników
by Aldona Koziara • • 0 Comments
Składniki: 200 g herbatników ½ kostki masła 2 łyżki cukru ¾ szkl. maki ¾ szkl. płatków migdałowych ½ zkl. cukru 150 g masła 1 kg jabłek sok z cytryny cukier cynamon Sposób wykonania: Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem po czym przełożyć do formy, dokładnie ugniatając. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na…
-300x188.jpg)
.jpg)