Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta z jabłkami i kremem

 

Składniki:

  • kruche ciasto
  • masło
  • 250 g białego sera
  • 2/3 szkl. śmietany
  • żółtko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 jabłek
  • ½ kostki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki rumu
  • sok i pół łyżeczki skórki z cytryny
  • cukier puder

 

 

Sposób wykonania:

  1. Połową ciasta wyłożyć dno i boki formy.
    Orane jabłka pokroić w plastry.
    Następnie ser, żółtka, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną zmiksować.
    Rozsmarować na cieście po czym ułożyć plasterki jabłka.
    Polać je miodem wymieszanym ze rumem oraz sokiem i skórką z cytryny.
    Wierzch posypać jeszcze wiórkami masła i przykryć resztą ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut.
    Po upieczeniu posypać cukrem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *