Składniki:
- kruche ciasto
- masło
- 250 g białego sera
- 2/3 szkl. śmietany
- żółtko
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 jabłek
- ½ kostki masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki rumu
- sok i pół łyżeczki skórki z cytryny
- cukier puder
Sposób wykonania:
- Połową ciasta wyłożyć dno i boki formy.
Orane jabłka pokroić w plastry.
Następnie ser, żółtka, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną zmiksować.
Rozsmarować na cieście po czym ułożyć plasterki jabłka.
Polać je miodem wymieszanym ze rumem oraz sokiem i skórką z cytryny.
Wierzch posypać jeszcze wiórkami masła i przykryć resztą ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem.