Składniki:
- kruche ciasto
- budyń waniliowy
- 1 ½ szkl. mleka
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 4 łyżki gęstej tłustej śmietany
- 2 łyżki rumu
- 4 gruszki
- żółtko
- łyżka zagęszczonego mleka
Sposób wykonania;
Ciastem wylepić dno i boki formy.
Budyń ugotować według opisu na opakowaniu razem z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie miksować całość dodając rum po czym rozsmarować na cieście.
Ułożyć na masę budyniowej obrane gruszki przekrojone na pół.
Ze skrawek ciasta wykroić trójkąty które ułożyć między gruszkami.
Posmarować je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem skondensowanym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 25 minut.
Przed pdoaneim posypać cukrem pudrem.