Składniki:
- kruche ciasto
- masło
- 600 g gotowej masy makowej
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka rodzynków
- 2 kwaśne jabłka
- 1 szkl. cukru pudru
- żółtko
- sok z ½ cytryny
- kieliszek rumu
- gotowa polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
- Ciasto ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wstawić do piekarnika na 10 minut.
W między czasie jabłka obrać bakalie zetrzeć na tarce i dodać je do masy makowej.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku miodem.
Rozsmarować na podpieczonym cieście.
Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać sok z cytryny i ucierać około 15 minut.
Na koniec dodać jeszcze rum.
Powstałym lukrem polać ciasto po upieczeniu.