Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jabłka

Jabłka zapiekane w kokosowej piance

Składniki: 6 jabłek 1 szkl. konfitury z aronii ¾ szkl. surowych białek 2 łyżki cukru pudru op. cukru waniliowego 3 łyżki wiórków koksowych masło Sposób wykonania: Obrane jabłka przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, w ich miejsce włożyć po łyżeczce konfitur. Następnie ułożyć je w brytfannie wysmarowanej masłem. Białka ubić z dodatkiem cukru waniliowego…

Ziemniaczano-jabłkowe kotleciki

Składniki: 8 średniej wielkości ziemniaków 2 kwaśne jabłka 2 jajka 2 łyżki mąki 3 łyżki masła soda oczyszczona, sól bułka tarta tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez maszynkę. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Masło utrzeć z żółtkami, dodać do masy ziemniaczanej, dodać mąkę. Z białek…

Mus jabłkowy z rodzynkami

Składniki: 1 szkl. musu jabłkowego 4 jajka ½ szkl. cukru pudru 2 łyżki żelatyny sok z cytryny rodzynki listki mięty Sposób wykonania: Białka ubić z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, resztę cukru utrzeć razem z złotkami a żelatynę rozpuścić w ½ szkl. ciepłej wody. Następnie do masy z żółtek dodawać stopniowo cały czas mieszając jabłkowy mus,…

Pieczone jabłuszka z mięsną niespodzianką

Składniki: 12 średnich kwaśnych jabłek 4 cebule 1 kg mielonego mięsa drobiowego cytryna 2 łyżeczki majeranku 3 jajka 25 dkg sera Gouda sól, pieprz do smaku pęczek pietruszki Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, ściąć wierzchy, wydrążyć środki. Miąższ pokroić w kosteczkę. Sokiem z cytryny skropić środki jabłek, żeby nie ściemniały, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać,…