Składniki: 250 g masła 3 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1 jajko 2 jabłka 1 budyń waniliowy 0, 5 l mleka Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką po czym wbić jajko oraz dodać cukier. Całość dokładnie wyrobić i powstałe ciasto owinąć w folię aluminiowa i wstawić do lodówki na 30 minut. W między czasie…
Tag: jabłka
Listy
Lody z kremem i owocami
by Lucyna Bartoszuk • • 0 Comments
Listy
Jabłka zapiekane z rodzynkami
by Teresa Wicik • • 0 Comments
Listy
Jabłka zapiekane z konfiturą
by Halina Rąpała • • 0 Comments
Składniki: 6 jabłek 1/3 szkl. rodzynek 6 łyżeczek konfitury wiśniowej łyżeczka mielonego cynamonu ½ kostki masła 2 łyżki płynnego miodu Sposób wykonania: Na roztopione masło wrzucić konfiturę, dodać rodzynki oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszać. Następnie z oczyszczonych jabłek wydrążyć gniazda nasienne i przełożyć do naczynia żaroodpornego. W powstałe otwory włożyć nadzienie i wstawić do piekarnika…
Listy
Jabłka zapiekane z bakaliami
by Ewelina Grygoruk • • 0 Comments
Składniki:
- 6 jabłek
- masło
- jogurt
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. rodzynek
- 1 szkl. orzechów laskowych
- ½ szkl. wytrawnego wermutu
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka cynamonu



