Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche ciasto z jabłkami

Składniki:

  • 250 g masła
  • 3 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 1 budyń waniliowy
  • 0, 5 l mleka

    Sposób wykonania:

    1. Masło posiekać razem z mąką po czym wbić jajko oraz dodać cukier.
      Całość dokładnie wyrobić i powstałe ciasto owinąć w folię aluminiowa i wstawić do lodówki na 30 minut.
      W między czasie obrane jabłka pokroić w plasterki a budyń przyrządzić według opisu na opakowaniu.
      Ciastem wylepić dno formy wysmarowanej Łuszczem.
      Nakłuć go w kilku miejscach widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 mamut.
      Po tym czasie rozłożyć na podpieczonym cieście plastry jabłek i przykryć je budyniem.
      Ponownie wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *