Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczano-jabłkowe kotleciki

Składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • soda oczyszczona, sól
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia


    Sposób przyrządzenia:

    Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez maszynkę. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Masło utrzeć z żółtkami, dodać do masy ziemniaczanej, dodać mąkę. Z białek ubić na sztywno pianę. Wszystkie składniki dokładnie, delikatnie wymieszać. Z powstałej masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na tłuszczu na złocisty kolor z obu stron.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *