Składniki: 1 kg mięsa z udźca z indyka 1 łyżka ziół prowansalskich ½ łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 2 łyżki tłuszczu o smażenia 1 szkl bulionu warzywnego sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na mniejsze kawałki po czym natrzeć je ziołami prowansalskimi, majerankiem oraz pieprzem. Następnie włożyć je do rondelka z rozgrzanym tłuszczem i pokrojonym…
Tag: indyk
Listy
Indyk z orzechami
by Sylwia Małek • • 0 Comments
Składniki: 40 dag mięsa z piersi z indyka 2 papryki 10 dag solnych orzeszków ziemnych 1 por 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka curry 2 jajka ½ szkl oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól Sposób wykonania: Do miseczki wbić jajka, dodać do nich ocet winny, sól, curry oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać po czym…
Listy
Indyk w pomarańczach i żurawinach
by Patryk Ciesielski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z piersi z indyka 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku szczypta pieprzu ½ szkl soku pomarańczowego garść żurawin 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 1 łyżka miodu Sposób wykonania: Sos sojowy wymieszać z oliwą oliwek, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą marynatą natrzeć mięso iw stawić…
Listy
Białe medaliony z piersi indyka
by Jola • • 0 Comments
Składniki: 80 dkg piersi indyka sól, pieprz do smaku Marynata: 5 łyżek oleju 1 ½ łyżki sosu sojowego łyżeczka papryki łyżeczka imbiru Sposób wykonania: Umyte, osuszone mięso pokroić w plastry , z każdego wykroić po 2 medaliony. Każdy zbić lekko tłuczkiem, natrzeć solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Marynatą posmarować mięso, owinąć w folię…
Listy
Pierś z indyka przekładana jabłkami
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 1 kg piersi z indyka 10 dkg wędzonego boczku 3 jabłka majeranek sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju Sposób wykonania: Pierś z indyka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, posmarować olejem i wstawić na noc do lodówki. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Górę mięsa obłożyć plastrami…