Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: indyk

Gyros z udźca z indyka

Ta potrawa jest troszeczkę pracochłonna ale jest tego warta. Serwuję ją z białym ryżem ugotowanym na sypko, surówką z białej kapusty oraz sosem czosnkowym.

Składniki:
• udziec z indyka 1 sztuka
• kukurydza 1 puszka
• pędy bambusa 1/2 słoika
• czubryca czerwona 2 łyżeczki
• ziarenka smaku 1/2 łyżeczki
• przyprawa do gyrosa 1/2 opakowania

Sposób przyrządzenia:

Udziec z indyka obieramy ze skóry i nacieramy czubrycą, ziarenkami i przyprawą do gyrosa- zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Układamy na brytfance i pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w 140’C.
Studzimy i obieramy mięso, kroimy je w paseczki.  Na patelni smażymy z kukurydzą i bambusem, doprawiamy jeszcze przyprawa do gyrosa. Układamy na talerzu i jemy.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Roladki z indyka z serowym nadzieniem

Składniki: kilka plasterków wędzonego indyka 50 dag twarożku z ziołami 1 główka sałaty 15 dag zielonych oliwek 1 czerwona papryka Sposób wykonania: Oliwki drobno posiekać ( kilka zostawić do dekoracji) po czym dodać do twarożku i dokładnie wymieszać. Powstałą masą smarujemy plastry indyka i zawijamy w ruloniki, które wstawić na 30 min do lodówki. W…

Zrazy indycze z papryką

Składniki: • 600 g piersi z indyka • 300 g wędzonego boczku • łyżka soku z cytryny • łyżka oleju • łyżka masła • sól • pieprz Nadzienie: • 200 g pieczarek • 1 strąk czerwonej papryki • 1 strąk zielonej papryki • 4-6 łyżek ugotowanego ryżu • łyżka posiekanej bazylii • 2-3 ząbki czosnku…