Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: imbir

Krewetki w imbirowej marynacie

Składniki: 3 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru 1 szkl. posiekanej natki pietruszki ¼ szkl. soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego ¼ łyżeczki oliwy z oliwek 20 krewetek Sposób wykonania: Czosnek zmiksować razem z natka pietruszki oraz imbirem, wówczas dodać sos sojowy, oliwę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i zalać marynatą krewetki, które…

Ekspresowa zupa marchewkowa

 Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 750 ml (3 szklanki) rosołu warzywnego z kostki
  • cebula
  • łyżka oliwy
  • łyżka świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • gęsta śmietana do dekoracji


Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy wraz z imbirem na oliwie około2 minut. Cebula powinna się tylko lekko zezłościć. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszymy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Rosół zagotujemy. Do gotującego się rosołu dodajemy podsmażoną cebulę i startą Marchewkę gotujemy 20 min. na małym ogniu, aż marchewka będzie zupełnie miękka. Zupę miksujemy na gładki krem. Gdy jest za gęsta, rozcieńczamy rosołem lub wrzącą wodą. Przed podaniem doprawiamy wedle uznania, posypujemy kolendrom lub natką pietruszki i ozdabiamy kleksem śmietany.

 Przepis  nadesłany na konkurs ,,Pierogowy Konkurs  Pychotka” Renata Kałużna

Jagnięcina w sosie pomarańczowo-imbirowym

Składniki: 1 kg jagnięciny 2 pomarańcze łyżka sosu sojowego ½ szkl. bulionu 3 łyżki oleju łyżeczka mąki 2 ząbki czosnku imbir zielenina sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na plastry, które obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie oprószyć je solą, pieprzem oraz podlać odrobiną wody i trzymać  jeszcze na małym ogniu ok. 15-20 minut. W między…

Krewetki królewskie w słodko ostrym sosie

Składniki:

  • 50 dkg odwłoków dużych krewetek
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
  • 2 drobniutko posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub cebulki zielonej
  • kilka listków rozdrobnionej sałaty lodowej

Sos:

  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki ostrego keczupu
  • 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego

Ciasteczka z imbirem

Składniki: 100 g masła 120 g miałkiego cukru 1łyżka płynnego miodu 1 jajko 250 g mąki ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka sody Sposób wykonania:Do masła dodać miód oraz cukier, całość dokładnie utrzeć.Następnie nie przerywając ucierania dodawać mąkę, cynamon, imbir oraz sodę.Całość dokładnie wymieszać aby powstała gładka masa. Formować z masy ciasteczka, które…