Składniki: 3 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru 1 szkl. posiekanej natki pietruszki ¼ szkl. soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego ¼ łyżeczki oliwy z oliwek 20 krewetek Sposób wykonania: Czosnek zmiksować razem z natka pietruszki oraz imbirem, wówczas dodać sos sojowy, oliwę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i zalać marynatą krewetki, które…
Tag: imbir
Zupy
Ekspresowa zupa marchewkowa
by Renata Kałużna • • 0 Comments
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 750 ml (3 szklanki) rosołu warzywnego z kostki
- cebula
- łyżka oliwy
- łyżka świeżo startego imbiru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- gęsta śmietana do dekoracji
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy wraz z imbirem na oliwie około2 minut. Cebula powinna się tylko lekko zezłościć. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszymy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Rosół zagotujemy. Do gotującego się rosołu dodajemy podsmażoną cebulę i startą Marchewkę gotujemy 20 min. na małym ogniu, aż marchewka będzie zupełnie miękka. Zupę miksujemy na gładki krem. Gdy jest za gęsta, rozcieńczamy rosołem lub wrzącą wodą. Przed podaniem doprawiamy wedle uznania, posypujemy kolendrom lub natką pietruszki i ozdabiamy kleksem śmietany.
Przepis nadesłany na konkurs ,,Pierogowy Konkurs Pychotka” Renata Kałużna
Baranina
Jagnięcina w sosie pomarańczowo-imbirowym
by Hailna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jagnięciny 2 pomarańcze łyżka sosu sojowego ½ szkl. bulionu 3 łyżki oleju łyżeczka mąki 2 ząbki czosnku imbir zielenina sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na plastry, które obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie oprószyć je solą, pieprzem oraz podlać odrobiną wody i trzymać jeszcze na małym ogniu ok. 15-20 minut. W między…
Krewetki
Krewetki królewskie w słodko ostrym sosie
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki:
- 50 dkg odwłoków dużych krewetek
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
- 2 drobniutko posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub cebulki zielonej
- kilka listków rozdrobnionej sałaty lodowej
Sos:
- 1 łyżka brązowego cukru
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki ostrego keczupu
- 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
Ciastka
Ciasteczka z imbirem
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 100 g masła 120 g miałkiego cukru 1łyżka płynnego miodu 1 jajko 250 g mąki ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka sody Sposób wykonania:Do masła dodać miód oraz cukier, całość dokładnie utrzeć.Następnie nie przerywając ucierania dodawać mąkę, cynamon, imbir oraz sodę.Całość dokładnie wymieszać aby powstała gładka masa. Formować z masy ciasteczka, które…