Składniki: 4 filety z kaczki ze skórą 6 dojrzałych śliwek węgierek drobno pokrojone 2 cm kłącza imbiru 1 oczyszczona, drobno pokrojona papryczka chili 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka świeżo otartej z cytryny skórki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki przyprawy Pięć smaków olej Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone śliwki pokroić na ćwiartki. Do…
Tag: imbir
Listy
Zupa z żeberek wieprzowych i kukurydzy
by Karolina Król • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg mięsistych żeberek wieprzowych podzielonych na porcje 1 kostka rosołowa 2 oczyszczone, pokrojone na 5 cm kawałki kukurydze cukrowe 20 dkg obranych pokrojonych w plastry ziemniaków 20 dkg grubo pokrojonej kapusty 1 pokrojona w plastry cebula 3 cm, pokrojony w plastry kawałek imbiru 5 łodyg dymki pokrojonej w 5 cm kawałki 2 litry…
Listy
Żabnica tandori
by Ola • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg filetów z żabnicy 2 łyżki rozpuszczonego masła Marynata: 5 rozgniecionych ząbków czosnku 1/3 łyżeczki tartego imbiru szczypta szafranu 5 dkg tartego sera Cheddar 1 łyżeczka mielonego chili 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczka soli 2 łyżki soku z limonki 1/2 szklanki jogurtu 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki Sposób przyrządzenia: Filet podzielić…
Listy
Pikle z rabarbaru
by Aneta Biniek • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg oczyszczonych łodyg rabarbaru 2 łyżeczki nasion gorczycy 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Marynata: 1 szklanka octu jabłkowego 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 3 cm kawałek imbiru pokrojony w plastry ½ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: Łodygi rabarbaru pociąć na długość odpowiednią do słoików. Składniki marynaty doprowadzić do wrzenia, gotować aż cukier się rozpuści.…
Listy
Deser z rabarbaru z imbirem i jogurtem
by Jadwiga Chrapek • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg oczyszczonych, pokrojonych 3 cm kawałki łodyg rabarbaru 5 dkg brązowego cukru 1 łyżeczka tartego imbiru 1,3 szklanki jogurtu greckiego 8 dkg brązowego cukru Sposób przyrządzenia: Przygotować 4 kokilki żaroodporne o średnicy około 8 cm. Rabarbar wymieszać z imbirem i 5 dkg cukru. W każdej kokilce ułożyć warstwę rabarbaru z dodatkami. Piec w…