Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z kaczki ze śliwkami

Składniki:

  • 4 filety z kaczki ze skórą
  • 6 dojrzałych śliwek węgierek
  • drobno pokrojone 2 cm kłącza imbiru
  • 1 oczyszczona, drobno pokrojona papryczka chili
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka świeżo otartej z cytryny skórki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy Pięć smaków
  • olej


Sposób przyrządzenia:

Umyte i osuszone śliwki pokroić na ćwiartki. Do małego rondla włożyć śliwki, dodać imbir, chili, cukier, skórkę i sok z cytryny. Powoli podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści, przykryć i dusić przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Odstawić, trzymać w cieple. Skórę kaczki ponacinać ostrym nożem na krzyż, natrzeć solą i przyprawą . Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim filety z kaczki skórą do dołu, gdy skóra ładnie się przyrumieni, obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1 minutę. Obrumienione mięso smażyć jeszcze 8 minut pod przykryciem.  Mięso wyjąć na półmisek, pozwolić mu 5 minut odpoczywać, a następnie pokroić w plastry. Podawać z sosem śliwkowym z dodatkiem ryżu, ziemniaków i sałaty.

Przepis nadesłany na konkurs Faceci od Kuchni przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *