Składniki:
- 4 filety z kaczki ze skórą
- 6 dojrzałych śliwek węgierek
- drobno pokrojone 2 cm kłącza imbiru
- 1 oczyszczona, drobno pokrojona papryczka chili
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka świeżo otartej z cytryny skórki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki przyprawy Pięć smaków
- olej
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone śliwki pokroić na ćwiartki. Do małego rondla włożyć śliwki, dodać imbir, chili, cukier, skórkę i sok z cytryny. Powoli podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści, przykryć i dusić przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Odstawić, trzymać w cieple. Skórę kaczki ponacinać ostrym nożem na krzyż, natrzeć solą i przyprawą . Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim filety z kaczki skórą do dołu, gdy skóra ładnie się przyrumieni, obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1 minutę. Obrumienione mięso smażyć jeszcze 8 minut pod przykryciem. Mięso wyjąć na półmisek, pozwolić mu 5 minut odpoczywać, a następnie pokroić w plastry. Podawać z sosem śliwkowym z dodatkiem ryżu, ziemniaków i sałaty.
Przepis nadesłany na konkurs Faceci od Kuchni przez Iwona Podgórna