Składniki:
- 40 dkg filetów z żabnicy
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
Marynata:
- 5 rozgniecionych ząbków czosnku
- 1/3 łyżeczki tartego imbiru
- szczypta szafranu
- 5 dkg tartego sera Cheddar
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki
Sposób przyrządzenia:
Filet podzielić na 2 porcje. Przygotować marynatę. Na patelni rozgrzać olej, dodać mąkę, chwilę smażyć nie rumieniąc. Zasmażkę i pozostałe składniki zmiksować w blenderze. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć porcje ryby, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 10 minut. Podczas pieczenia smarować rozpuszczonym masłem. Doskonale smakuje z dodatkiem sosu miętowego.