Składniki:
- 30 dkg oczyszczonych, pokrojonych 3 cm kawałki łodyg rabarbaru
- 5 dkg brązowego cukru
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1,3 szklanki jogurtu greckiego
- 8 dkg brązowego cukru
Sposób przyrządzenia:
Przygotować 4 kokilki żaroodporne o średnicy około 8 cm. Rabarbar wymieszać z imbirem i 5 dkg cukru. W każdej kokilce ułożyć warstwę rabarbaru z dodatkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 30 minut. Kokilki wyjąć z piekarnika, schłodzić. Na warstwie zapieczonego rabarbaru rozprowadzić równo jogurt i zapiekać kolejne 15 minut, posypać resztą cukru i nadal zapiekać aż cukier zacznie się rumienić co trwa zazwyczaj około 7 minut. Tak przygotowany deser ponownie schłodzić i podawać.