Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: herbatniki

Kuleczki kakaowe w kokosie

Składniki: 25 dag margaryny ½ szkl cukru żółtko 3 łyżki kakao łyżeczka alkoholu 2 op. herbatników wiórka kokosowe Sposób wykonania:Margarynę utrzeć razem z żółtkiem, cukrem oraz cukrem waniliowym.Następnie dodać pokruszone herbatniki.Pod koniec ucierania dodać alkohol i kakao.Z powstałej masy formować małe kulki, które obtoczyć w wiórkach kokosowych.Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. "Przepis na…

Ciasto herbatnikowe – bez pieczenia !

Składniki:

  • 8 łyżek margaryny
  • 4 duże łyżki cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko roztrzepane
  • 2 szklanki pokruszonych herbatników
  • 12 łyżek wiórków kokosowych
  • pół szklanki posiekanych orzechów
  • 1/4 szklanki rodzynek i innych bakalii

Masa:

  • 4 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • kwasek cytrynowy do smaku – ok. 1 łyżeczki

Sposób wykonania:

  1. Margarynę roztopić, dodać cukier i kakao, cukier waniliowy, następnie jajko. Zagotować i stale mieszając czekać, aż masa zacznie gęstnieć. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki i bakalie. Wymieszać. Rozłożyć na blasze. Odczekać aż wystygnie i zgęstnieje. Margarynę roztopić, dodać pozostałe składniki, zagotować i mieszając czekać aż masa zacznie gęstnieć. Rozlać na ciasto. Ciasto można przyozdobić galaretką, owocami itp.
    Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Dominika Ołdziejewska 

Ciasto z herbatników z czekoladą

Składniki: 6 dużych herbatników pełnoziarnistych 2 łyżki masła 120 g mlecznej czekolady 6 cukierek – pianek Sposób wykonania: Herbatniki pokruszyć po czym połączyć je z masłem, wówczas przełożyć masę do formy o średnicy 15 cm. W między czasie w mikrofali roztopić czekoladę, którą wylać na wierzch ciasta. Na samej górze ułożyć jeszcze pianki przekrojone na…

Sernik deserowy

Składniki: 12 dkg herbatników skórka otarta z 1 pomarańczy 25 dkg twarogu śmietankowego 3 łyżki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2/3 szklanki śmietany kremówki 50 dkg dostępnych owoców* Sposób przyrządzenia: Herbatniki umieścić w grubej torebce foliowej i rozkruszyć je używając wałka do ciasta. Do twarogu dodać skórkę pomarańczową, 3 łyżeczki cukru pudru, zmiksować na gładką…