Składniki: 25 dag margaryny ½ szkl cukru żółtko 3 łyżki kakao łyżeczka alkoholu 2 op. herbatników wiórka kokosowe Sposób wykonania:Margarynę utrzeć razem z żółtkiem, cukrem oraz cukrem waniliowym.Następnie dodać pokruszone herbatniki.Pod koniec ucierania dodać alkohol i kakao.Z powstałej masy formować małe kulki, które obtoczyć w wiórkach kokosowych.Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. "Przepis na…
Tag: herbatniki
Ciasta
Ciasto herbatnikowe – bez pieczenia !
by Dominika Ołdziejewska • • 0 Comments
Składniki:
- 8 łyżek margaryny
- 4 duże łyżki cukru
- 6 łyżek kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko roztrzepane
- 2 szklanki pokruszonych herbatników
- 12 łyżek wiórków kokosowych
- pół szklanki posiekanych orzechów
- 1/4 szklanki rodzynek i innych bakalii
Masa:
- 4 łyżki margaryny
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 1,5 szklanki cukru pudru
- kwasek cytrynowy do smaku – ok. 1 łyżeczki
Sposób wykonania:
- Margarynę roztopić, dodać cukier i kakao, cukier waniliowy, następnie jajko. Zagotować i stale mieszając czekać, aż masa zacznie gęstnieć. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki i bakalie. Wymieszać. Rozłożyć na blasze. Odczekać aż wystygnie i zgęstnieje. Margarynę roztopić, dodać pozostałe składniki, zagotować i mieszając czekać aż masa zacznie gęstnieć. Rozlać na ciasto. Ciasto można przyozdobić galaretką, owocami itp.
Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Dominika Ołdziejewska
Ciasta czekoladowe
Ciasto z herbatników z czekoladą
by Jagoda • • 0 Comments
Składniki: 6 dużych herbatników pełnoziarnistych 2 łyżki masła 120 g mlecznej czekolady 6 cukierek – pianek Sposób wykonania: Herbatniki pokruszyć po czym połączyć je z masłem, wówczas przełożyć masę do formy o średnicy 15 cm. W między czasie w mikrofali roztopić czekoladę, którą wylać na wierzch ciasta. Na samej górze ułożyć jeszcze pianki przekrojone na…
Kremy
Truskawki w kremie
by Krystyna • • 0 Comments
Desery
Sernik deserowy
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 12 dkg herbatników skórka otarta z 1 pomarańczy 25 dkg twarogu śmietankowego 3 łyżki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2/3 szklanki śmietany kremówki 50 dkg dostępnych owoców* Sposób przyrządzenia: Herbatniki umieścić w grubej torebce foliowej i rozkruszyć je używając wałka do ciasta. Do twarogu dodać skórkę pomarańczową, 3 łyżeczki cukru pudru, zmiksować na gładką…