Składniki:
- 8 łyżek margaryny
- 4 duże łyżki cukru
- 6 łyżek kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko roztrzepane
- 2 szklanki pokruszonych herbatników
- 12 łyżek wiórków kokosowych
- pół szklanki posiekanych orzechów
- 1/4 szklanki rodzynek i innych bakalii
Masa:
- 4 łyżki margaryny
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 1,5 szklanki cukru pudru
- kwasek cytrynowy do smaku – ok. 1 łyżeczki
Sposób wykonania:
- Margarynę roztopić, dodać cukier i kakao, cukier waniliowy, następnie jajko. Zagotować i stale mieszając czekać, aż masa zacznie gęstnieć. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki i bakalie. Wymieszać. Rozłożyć na blasze. Odczekać aż wystygnie i zgęstnieje. Margarynę roztopić, dodać pozostałe składniki, zagotować i mieszając czekać aż masa zacznie gęstnieć. Rozlać na ciasto. Ciasto można przyozdobić galaretką, owocami itp.
Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Dominika Ołdziejewska