Składniki: 40 dag. cielęciny bez kości 1 por 1 cebula 100 ml. jogurtu naturalnego bez cukru łyżka oleju łyżka masła łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki liść laurowy natka pietruszki kawałek kostki wołowej instant sól pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do rondelka. Zalać wodą tak, by…
Tag: gulasz
Wieprzowina
Gulasz wieprzowy w piwie
by Dorota Cuper • • 0 Comments
Składniki: 3 cukinie 25 dag pokruszonej fety 4 łyżki oliwy cebula pokrojona w kostkę 1-2 posiekane ząbki czosnku 1/2 szklanki ryżu 1/2 szklanki rosołu oregano natka pietruszki parmezan Sposób przyrządzenia: Cukinie rozciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ, powstałe łódeczki zblanszować, odstawić. Miąższ posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać ryż, przyprawy i posiekaną cukinię, chwilę smażyć.…
Bez kategorii
Gulasz
by Administrator • • 0 Comments
Gulasz Gulasz – to potrawa pochodzenia węgierskiego najczęściej gotowana na ognisku w naczyniu zwanym „bogracz” – zawiera wołowiną, cebulę, paprykę (świeżą i suszoną), czasami pomidory, koperek, kminek. „Spolszczona” wersja to najczęściej wieprzowina w sosie (z różnych składników). Więcej przepisów znajdziesz pod tagiem Gulasz.Możesz również wyszukać tutaj Różne przepisy na gulasz Placki ziemniaczane, jak u mamy.…
Drób
Gulasz drobiowy z jarzynami
by Babciagramolka • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg mięsa gulaszowego drobiowego 3 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/4 pory 4 ziela angielskie 3 liście laurowe 1 kostka bulionu drobiowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w…
Wieprzowina
Gulasz wieprzowy Krysi
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wieprzowiny (łopatka) 10 niedużych obranych ziemniaków dynia jabłko 4 dkg tłuszczu 2 dkg mąki 1 cebula liścia laurowego pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić, otaczać starannie w mące. Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Przełożyć do rondla, dodać obraną, pokrajaną w krążki cebulę zeszkloną na tłuszczu…