Składniki: ½ kg pieczarek 4 ogórki kiszone ½ puszki groszku konserwowego 3 ziemniaki 4 łyżki majonezu Sposób wykonania: Obrane pieczarki wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 5 minut. Ziemniaki również ugotować w osobnym garnku po czym je odcedzić, obrać i pokroić w kostkę. Natomiast pieczarki i ogórki pokroić w plasterki. Składniki przełożyć do salaterki,…
Tag: grzyby
Porady i Ciekawostki
Pomidory z pieczarkami i serem feta
by Kornelia Kołek • • 0 Comments
Składniki: 8 pomidorów ¼ kg pieczarek op sera feta 2 łyżki oliwy pieprz Sposób wykonania: Pomidory umyć po czym ściąć z nich wierzch tzw. „czapeczkę” i delikatnie wydrążyć miąższ. Następnie obrane i pokrojone pieczarki przesmażyć na rozgrzanej oliwie. W miedzy czasie pokroić ser feta w drobną kosteczkę. Wydrążone środki pomidorów posypać ulubionymi ziołami oraz przyprawami.…
Porady i Ciekawostki
Żur po wiejsku
by Ewelina Płóciennik • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Gulasz wieprzowy z kurkami
by Damian Walicki • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wieprzowiny 20 dag kurek 2 cebule ¼ l rosołu kawałeczek boczku ze słoniną 2 łyżki oleju skórka z cytryny liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Sposób wykonania; Mięso pokroić w drobną kostkę, którą oprószyć pieprzem. Następnie obsmażyć go ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Wówczas dodać posiekaną cebulę i smażyć chwilę razem.…
Porady i Ciekawostki
Staropolski sos grzybowy
by Anna Król • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl suszonych grzybów cebula 2 łyżki masła łyżka mąki sól biały pieprz Sposób wykonania: Grzyby opłukać pod bieżącą wodą po czym zalać je 3 szklankami wody. Następnie dodać pokrojoną na cztery części cebulę i gotować na małym ogniu do miękkości grzybów. Wówczas wywar przecedzić usuwając cebulę, natomiast grzyby przetrzeć przez sito. Natomiast na…