Składniki: duże pieczarki olej sól, pieprz Panierka: bułka tarta mąka jajko Sposób przyrządzenia: Pieczarki umyć ( nie moczyć )obciąć nóżki, doprawić. Jajo rozkłócić. Kapelusze panierować w mące, jajku, a następnie w tartej bułce . Smażyć na małym ogniu do zrumienienia. Smacznego.
Tag: grzybowe
Grzyby
Dynia duszona z kurkami w musztardowym sosie
by Iza • • 3 komentarze
Składniki: 15 dkg grzybów kurek 2 marchwie 25 dkg dyni 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku pomarańczowego ½ szklanki sosu musztardowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Oczyszczoną dynię i marchew pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać marchew i dynię, obsmażyć. Podlać wodą i dusić aż zmiękną. Dodać umyte i osuszone kurki, dusić dwie minuty,…
Wieprzowina
Polędwiczki wieprzowe z opieńkami
by Iza • • 0 Comments
Składniki: 80 dkg polędwiczek wieprzowych 20 dkg opieniek 1/3 szklanki sosu sojowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka śmietany 1 mała cebula zielenina sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Polędwiczki umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w plastry, przyprawić. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę, przyrumienić na niej plastry polędwiczki, dodać cebulę. Chwilę razem poddusić, dodać sos…
Grzyby
Kotlety siekane grzybów leśnych
by Danuta • • 3 komentarze
Składniki: 1 kg świeżych grzybów leśnych 2 czerstwe bułki ½ szklanki bułki tartej 1 szklanka śmietany ½ szklanki mleka 5 łyżek oleju 2 jajka zielona pietruszka i koper sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Miąższ bułki namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć po namoknięciu. Umyte i obsączone grzyby pokroić bardzo drobno w kostkę. Dodać przyprawy, jajka, bułkę, dokładnie…
Grzyby
Polędwica zapieczona z grzybami
by Izunia • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg polędwicy wołowej 20 dkg borowików lub podgrzybków ½ szklanki sosu pomidorowego 1 cebula 3 łyżki świeżego smalcu mąka koperek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić. Grzyby oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, dodać cebulę, zeszklić. Dodać do cebuli grzyby i dusić mieszając aż płyn odparuje.…