Składniki: 500 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki masła 150 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz ½ pęczka natki pietruszki Sposób wykonania: Pieczarki pokroić w plasterki a cebulę posiekać po czym przesmażyć je na rozgrzanym maśle. Następnie zalać je śmietaną wymieszaną z mąką i dusić na małym ogniu. Na koniec doprawić do smaku…
Tag: grzybowe
Listy
Pieczarki z bobem
by Ewa Kania • • 0 Comments
Składniki: 50 dag bobu 30 dag pieczarek 2 cebulki dymki 2 łyżki masła sól, pieprz Sposób wykonania: Bób zalać osoloną wodą i gotować około 15 minut na małym ogniu. W między czasie cebulkę posiekać a pieczarki pokroić na mniejsze kawałki, które poddusić na rozgrzanym maśle. Bób odcedzić i wymieszać z kurkami i dymką i doprawić…
Listy
Pieczarki jako dodatek do zimnych potraw-Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Listy
Grzybowa sałatka z majonezem i zielonym groszkiem-Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg świeżych grzybów 1 szklanka konserwowego groszku ½ szklanki majonezu 3 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Świeże grzyby oczyścić, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i pokroić w paseczki. Groszek osączyć na sicie z zalewy. Groszek i grzyby wymieszać z majonezem, posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Doskonale smakuje jako dodatek do…
Listy
Grzybowa sałatka z jajkiem i serem w majonezie-Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg świeżych grzybów 2-3 jajka 10 dkg żółtego sera ½ szklanki majonezu 3 łyżki drobno posiekanego zielonego koperku Sposób przyrządzenia: Świeże grzyby oczyścić, ugotować w osolonej wodzie, osączyć na sicie, wystudzić i pokroić na paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Jajka umyć, ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć…