Składniki: 25 dkg oczyszczonych, pokrojonych w plastry pieczarek 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka suszonych ziół (bazylia, estragon, natka pietruszki) Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pieczarki smażyć mieszając 4 minuty, dodać zioła i po wymieszaniu smażyć jeszcze 2 minuty. Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem.
Tag: grzybowe
Listy
Borowiki pasteryzowane
by Karol Blicharski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg borowików 10 dag soli Sposób wykonania: Grzyby zasypać solą i odstawić na całą noc. Następnego dnia osaczyć z puszczonego soku i przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować około 30 minut. Przed podaniem podgrzewać w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni przez około 15 minut.
Listy
Pieczarki smażone w cieście
by Urszula Szymkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 80 dag dużych pieczarek 40 dag mąki 2 szklanki mleka 2 jaja sok z cytryny olej do smażenia majeranek sól, pieprz Sposób wykonania: Pieczarki oczyścić i oddzielić nogi od kapeluszy. Następnie oprószyć je solą, pieprzem oraz majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Natomiast mleko wymieszać z jajkami oraz mąką. Gdy powstanie gładkie ciasto zanurzać…
Listy
Smażone kapelusze borowików
by Krystian Brzezicki • • 0 Comments
Składniki: 10 – 12 dag kapeluszy suszonych borowików 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 4 łyżki mąki 1 kg tłuszczu roślinnego Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Wówczas grzyby odsączyć i oprószyć pieprzem. Całe kapelusze obtoczyć w mące, potem w roztrzepanych…
Listy
Szlacheckie kurki
by Danuta Konieczka • • 0 Comments
Składniki: 1 l kurek 20 dag piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 cebula ½ szkl śmietany sól pieprz bazylia majeranek Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę po czym wrzucić do niej kurczaka pokrojonego w kostkę i chwilę smażyć. Następnie wrzucić kurki i trzymać na ogniu około 20 minut. Po tym…