Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości/ łopatka/ ½ kg borowików/ mogą być mieszane leśne/ 1 puszka całych pomidorów w zalewie sól, pieprz do smaku olej Sposób wykonania: Wieprzowinę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojone borowiki, poddusić około 15 minut, dodać przetarte pomidory wraz z zalewą. Doprawić do smaku solą…
Tag: grzybowe
Listy
Zrazy wołowe z kaszą gryczaną Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: ½ kg wołowiny 4 łyżki śmietany łyżka smalcu 3 łyżki mąki sól, pieprz do smaku Farsz: 1/3 szklanki kaszy gryczanej kilka suszonych grzybków łyżka masła sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Grzyby namoczyć na noc. Mięso wołowe rozbić na plastry, oprószyć przyprawami do smaku. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Surowe żółtko utrzeć z masłem,…
Listy
Zapiekane ziemniaczki z pieczarkami Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 6 dużych ziemniaków sałatkowych 60 dkg pieczarek 30 dkg chudej mozarelli 3 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w koszulkach. Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki, poddusić na oliwie około 5 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki…
Listy
Borowiki w chrupiącej panierce
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg. borowików 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki maki jajko sól pieprz olej 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Grzyby oczyścić, odciąć korzonki i zalać letnią przegotowaną wodą. Odstawić na noc, a następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Odcedzić. Oprószyć pieprzem. Jajko rozbełtać z solą. Grzyby obtaczać w…
Listy
Pieczarki mocno czosnkowe
by Kamila Chowaniec • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg oczyszczonych, małych pieczarek 3 łyżki masła 3 rozgniecione ząbki czosnku sos Worcestershire do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek, smażyć 2 minuty, dodać sos Worcestershire, wymieszać, dodać pieczarki i smażyć na małym ogniu 8 minut. Skorygować smak solą i pieprzem, posypać natką pietruszki i podawać.